CSONKA ÁRON A VMDK ÚJ ELNÖKE

             Dr. Páll Sándor hirtelen halála után a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége elnök nélkül maradt. Október 23-án, Bácsgyulafalván megtartott közgyűlésen a VMDK elnököt választott. A szervezet új elnöke Csonka Áron, korábbi alelnök.
           Az új elnök megbízatása két évre szól, a jelenlegi pártszervek mandátumának végéig.
           A 34 éves Csonka Áron az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Szerb nyelv és irodalom szakán szerzett tanári diplomát. Adán él és szerb nyelvet oktat a helyi Műszaki Iskolában, korábban a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban is tanított. Jelenleg Ada község képviselő-testületének elnöke , korábban két mandátumon át volt községi képviselő. 2000 óta tagja a VMDK-nak, amelyben 2004-től tanácstag, majd 2008-tól az elnökség tagja és alelnök is egyben.
          A pártkongresszus elfogadott egy zárónyilatkozatot  is, amely meghatározta a VMDK rövid és hosszútávú stratégiai terveit. Az új elnök kijelentette, hogy a párt stratégiai céljai változatlanok:ez pedig a hárompilléres autonómia. ,, A rövid távú célok között szerepel: a helyzet stabilizálása a pártban, a felkészülés a soron következő választásokra, elfogadható kommunikáció kiépítése a többi vajdasági magyar párttal, az anyaországi és a szerb politikummal. Továbbá a körzethatárok módosítása, a kisebbségi névjegyzék állami felügyelete és kezelése. Kezdeményezni fogjuk a jogszabályokmódosítását, amellyel döntéshozatali jogot biztosítanának a nemzeti tanácsoknak a véleményezési jog helyett. A közbiztonság javítása érdekében indítványozni fogjuk a büntető törvénykönyv módosítását, miszerint a 15 000 dinárig terjedő lopást is hivatalból üldözzék a bűnügyi szervek, vagy engedélyezzék a helybelieknek, hogy valamilyen önszerveződési formában megvédjék településüket a garázdálkodóktól” – nyilatkozta a sajtónak Csonka Áron.

 

*VMDK TV*