2010. november 07.

Új kereszt – régi fájdalom

Az 1944/45-ös magyarirtás áldozataira emlékeztek Zsablyán. A résztvevők egyházi szertartással és a Himnusz eléneklésével tisztelegtek az ártatlan áldozatok emléke előtt.
A kutatások jelenlegi állása szerint 350 kivégzett neve ismert, őket a  zsablyai katolikus temetőben hantolták el tömegsírba. Névsorukat a néhai Bakos Pál állította össze nem sokkal halála előtt. A vérengzés idején Zsablyának mintegy 1700 magyar lakója volt.


A megemlékezés a hagyományokhoz híven a titeli plébános imájával kezdődött. A pap felszentelte az ezelőtt néhány nappal korábban emelt betonkeresztet. Moldvai Károly tiszakálmánfalvi kőfaragó műve valamikori zsablyaiak és leszármazottaik adományából készült. Az öt évvel ezelőtt felállított akácfakeresztet ismeretlen tettesek az idén elfűrészelték és ellopták. Valószínűleg a tűz martaléka lett.


Az áldozatok emléke előtt adózva koszorúzott Szilágyi Balázs, a belgrádi magyar nagykövetség ügyvivője és Szigeti András, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja. Az ügyvivő alkalmi beszédeben hangsúlyozta: az anyaország kész segítséget nyújtani a délvidéki magyarságnak a 44/45-ös atrocitások feltárásában. A határon túli magyarok minden tekintetben számíthatnak Budapestre – tette hozzá.Matuska Márton, a téma kutatója a megemlékezésen elmondta: először mintegy másfél évtizeddel ezelőtt próbálták ezt megszervezni, de akkor a község elnöke egy nappal az összejövetel előtt szólt nekik, nem tudja garantálni a biztonságukat. A mostani résztvevők felszólították a községet, hogy gondoskodjon a temető e részének tisztességes rendbehozásáról, a Kálvária-domb méltó emlékké formálásáról, az ország pedig arról, hogy a tömegsírok mind fel legyenek tárva. Az anyaországnak pedig kötelessége, hogy mindebben támogassa a kezdeményezést – hangzott el Zsablyán

 

szeon.hu

Kozma Zoltán

 

 

* FIGYELKBE AJANLJUK *

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates