2010. november 3.

ÚJ ELNÖK, ÚJ TÁVLATOK

              A VMDK új elnöke gyors ütemben végzi a munkáját. November 3 - án Csonka Áron  Tőkés Lászlóval, az Európai Parlament alelnökével és Szilágyi Zsolttal, az Európai Parlament kabinetvezetőjével találkozott Újvidéken, és a vajdasági magyar politikáról tárgyalt. Tőkés szerint példaértékű pillanat a magyarországi összefogás, ezt javasolja az itteni magyar pártoknak is. A VMDK nyitott a pártok közötti egyeztetésekre.

 

Tőkés László és Csonka Áron

      Csonka Áron elmondta, hogy megújulás alatt van a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége; jelen pillanatban a párt legfontosabb feladata a kapcsolatrendszer bővítése, továbbá a következő választásokra való felkészülés. A VMDK tervei között szerepel az MNT  külső ellenőrzésének szerep vállalása. A VMDK vezetője beszélt a magyar autonómia jelenlegi helyzetéről, a vagyonvisszaszármaztatásról, tárgyalt azokról az ügyekről, amiket érdemes lenne Brüsszelben megvitatni. Az osztályösszevonások problémájáról is szó esett. A VMDK szeretné elérni, hogy a magyar tannyelvű óvodákban tanszereket kapjonak a gyerekek, szorgalmazni ezzel is a magyar nyelvű oktatást.
          Csonka Áron elmondta, hogy a VMDK javasolni fogja, hogy a következő évben történő népszámlálás alkalmával az állam az összeírással párhuzamosan, írja fel a kisebbségekhez tartozó személyeket, kikérvén a beleegyezésüket, egy külön, államilag szavatolt adatvédelmi eljárásban, a nemzeti tanácsoknál alkalmazandó külön választási névjegyzékre. Ezzel, ki lehetne küszöbölni a jelenlegi törvény egyik gyenge pontját.
         A VMDK célkitűzése a hárompilléres autonómia, ezért szeretne bekapcsolódni a Kárpát- medencei Magyar Összefogásba. A továbbiakban beszámolt, hogy a szervezet meghívót kapott a ,,KMAT”-ra.
         A VMDK hosszú távú céljai változatlanok, viszont a rövid távú célokban alkalmazkodik a politikai fejleményekhez.

 

                                                                                                       K.A.


 

* FIGYELKBE AJANLJUK *

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates