2010. június 01.

Összetartozásunk erősödő érzése

ERKÖLCSI JÓVÁTÉTEL

A VMDK közleménye

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöksége és tanácsa 2010.
június 1-én megtartott óbecsei ülésén megkésett, ám fontos és fölemelő erkölcsi jóvátételként éli meg azt a tényt, hogy a Magyar Országgyűlés 2010. május 26-án 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett döntött úgy: lehetővé teszi a határon túli magyarok egyszerűbb, kedvezményes honosítását.
Ez a lehetőség mindenképpen az összetartozás érzését erősíti a délvidéki magyarságban, mely a legutóbbi balkáni háborúk legnagyobb veszteseként, sorscsapásként élte meg 2004. december 5-ét. Az elmúlt évtizedek nyomorúsága után felemelő érzés átélnünk azt, hogy része vagyunk az egységes magyar nemzetnek.
A fideszes és KDNP-s képviselők – Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt – által jegyzett javaslat értelmében a szóban forgó jogszabály augusztus 20-án lép hatályba, de csak 2011. január 1-jétől fogják alkalmazni.

Hasonló örömmel és megelégedéssel nyugtázzuk azt a hírt is, hogy a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította a Magyar Országgyűlés június 4-ét.
A délvidéki magyarság érdekképviseletét – azon belül a területi autonómiára vonatkozó elképzeléseit is –  elsőként fölvállaló szervezet vezetőiként kiemelt fontosságot tulajdonítunk annak, hogy az Országgyűlés megerősítette Magyarország elkötelezettségét a magyar nemzet tagjainak és közösségeinek egymással való kapcsolatuk fenntartására és ápolására, és az Európában elfogadott gyakorlatot alapul vevő közösségi autonómia különböző formáira irányuló természetes igényének támogatására.

Azt már csak halkan jegyezzük meg: jó lenne, ha vidékünk harangjai is – a Kárpát-medence harangjaihoz hasonlóan – megszólalnának délután fél ötkor, a Nemzeti Összetartozás napján.

Mivel dr. Páll Sándor a VMDK elnöke súlyos betegsége következtében huzamosabb kórházi ápolásra szorul, a VMDK tanácsa 2010. május 17-ei határozatával az elnöki teendők végzését Tari István ügyvezető alelnökre  bízta.

A  VMDK  TANÁCSA

* FIGYELKBE AJANLJUK *