2010. november 3.

Diskriminatorski pravilnik za stipendije

Pravilnik Nacionalnog saveta mađarske manjine u Srbiji o dodeli stipendija studentima je diskriminativan, konstatovala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije Nevena Petrušić, odgovarajući na predstavku Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara u kojoj je zatražena ocena tog pravilnika. Poverenica je zatražila od Nacionalnog saveta Mađara brisanje odredbe pravilnika na osnovu koje se vrši lična diskriminacija kandidata i naložila je da je u roku od 30 dana obaveste o donetim merama.
Po njenom mišljenju, na osnovu pravilnika Nacionalnog saveta mađarske manjine o dodeli stipendija studentima vrši se negativna diskriminacija u odnosu na studente koji su se upisali na privatne fakultete, čiji su roditelji završili visoke škole, zatim onih koji se nisu upisali u birački spisak manjine za izbor nacionalnog saveta ili nisu dali izjavu o nameri da će se upisati u birački spisak mađarske manjine, kao i onih koji su srednju školu završili u mestu stanovanja na mađarskom jeziku – naspram onih koji nisu pohađali školu u mestu stanovanja. U odgovoru na predstavku predsednika DZVM-a Arona Čonke povodom pravilnika Nacionalnog saveta o stipendiranju, poverenica Petrušić je navela da ona nije nadležna da daje odgovor na pitanje povodom zakonitosti odredbe po kojoj o redosledu pozitivno ocenjenih kandidata-stipendista odluku donosi predsednik Opšte uprave Nacionalnog saveta, koji je ujedno i predsednik Nacionalnog saveta, kao ni o pitanju mogućnosti žalbe.
Predsednik DZVM-a Aron Čonka kaže da ovu akciju nisu započeli zbog toga što ne žele da mladi ljudi mađarske nacionalnosti dobiju stipendije ili da dovedu u neprijatan položaj Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine, kako je to tvrdio predsednik NSM-a dr Tamaš Korhec, već je namera bila da se ukaže na diskriminaciju pojedinih kategorija studenata mađarske nacionalnosti koje bi bile onemogućene prilikom konkurisanja za dobijanje stipendija.
– Sada kada su zvanične institucije ustanovile da diskriminacija postoji, pozivamo Nacionalni savet Mađara da otkloni sve navedene nepravilnosti da bi što širi krug studenata mađarske nacionalnosti imao šansu za dobijanje stipendija – kaže za “Dnevnik” Čonka. – Mislim da nam je u obostranom interesu da nivo obrazovanja pripadnika mađarske zajednice bude što viši i da što veći broj Mađara dođe do visokoškolskih diploma. Takođe, očekujemo da NSM otkloni uslove iz pravilnika o povraćaju troškova nostrifikovanja diploma koje su studenti mađarske nacionalnosti stekli prilikom školovanja u inostranstvu, a koji su vezani za dokazivanje upisanosti na posebni birački spisak za izbore mađarskog nacionalnog saveta.
Naime, Čonka ukazuje na to da se u tom pravilniku takođe navodi da 500-600 evra za nostrifikaciju diplome stečene u inostranstvu mogu dobiti samo oni svršeni studenti koji prilože rešenje da su na posebnom biračkom spisku, što je diskriminacija. Čonka se nada da postoji dobra volja NSM-a da se otklone diskriminatorske odredbe, te da neće morati da poseže za pravnim sredstvima da bi se svim pripadnicima mađarske manjine omogućilo da ostvaruju svoja prava.

M. Mitrović
/ DNEVNIK

http://www.dnevnik.rs/sr-lat/node/41112

 

 

* FIGYELKBE AJANLJUK *

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates