2010. november 10.

A délvidéki magyar pártok fiataljait kérdeztük

magyarázat.info

A VMDK Délvidék első és legidősebb pártja. A párt karizmatikus alakja és elnöke Páll Sándor nemrégiben hunyt el. Jelenleg új elnökkel, és új lendülettel vágtak neki a politizálásnak, a régi, elődeik által megjelölt úton. A VMDK-tól Sörfőző Andort kerestük fel.

Andor 1985 július 3-án Topolyán született, de gyökerei Gombosig nyúlnak vissza. Jelenleg távhallgató egyetemista, és mint kommunikációs manager dolgozik. A pártban ifjúsági vezető (ugyanis az IT-nek itt nincs elnöke, mivel a szervezet része) Emellett a VMDK rendszergazdája (a honlap szerkesztője és médiafigyelője)

Szerinted mi jelenleg a délvidéki magyarság legégetőbb problémája?

Örülök, hogy ebben a kérdésben szerepel a “délvidéki” szó, s nem úgy lett megfogalmazva, hogy “a vajdasági magyarság”. Ezt azért mondom mert pont egy ezzel a kifejezéssel kapcsolatos történettel tudnám legkönnyebben érzékeltetni a problémát. Történt ugyanis, hogy a topolyai gimnáziumban egy magyar mivoltát és jobboldali beállítottságát cseppet sem titkoló lány elsős dolgozatában, mit a magyar nyelvről írt, többször említette a délvidéki magyarságot, a délvidéki szólásokat. A tanárnő aki magyar nyelvet mint ANYANYELVET tanít, ezen szinte felháborodva oktatta ki a diáklányt, hogy “Ne használjuk máskor ezt a lealacsonyító jelzőt, hogy délvidéki! Mondjuk büszkén, hogy vajdasági! Az sokkal szebb!”. Na, ez a probléma! A tanár ki a jövő magyar értelmiségét neveli, hisz a gimnáziumban tanít, méghozzá anyanyelvet, diáknyelven MAGYART, ilyet mond! Ez mellet már csak a hecc kedvéért említem az ugyan ebben az iskolában tanító történelem tanárt, ki a negyedikeseknek feladott házifeladatként készítendő beszámolóknál megtiltotta, hogy valaki Trianonról írjon, mondván “Mindenki tudja mi történt, nem kell azt feszegetni!”. A régi, példás kommunistaként az “elit” iskolákba került tanárok még mindig nem tudnak eltérni régi tanaiktól. Igenis szükség van arra, hogy a diákokat nemzeti nevelésben részesítsék! Természetesen (mielőtt még valaki elmebetegnek nézne), tisztában vagyok a gazdasági, esetekben szociális problémákkal, de ami a magyarságot, a nemzetet illeti, és nem egyént, mint polgárt abban az esetben a legnagyobb veszély, az elveszés, ami szerintem nevelés kérdése. Hiába beszélünk mi perszonális autonómiáról, területi autonómiáról, mikor az átlag ember azt se tudja pontosan mit jelent, mit foglal magába az autonómia szó! A probléma tehát még mindig a fal mellé simulás, a kishitűség

Hogyan orvosolnád?

Az előzőkből gondolom egyszerű kikövetkeztetni, mi is az “orvosság”. Banálisnak tűnhet, de igaz, láttuk már sok esetben és beigazolódott mindenütt: a Kárpátmedence azé lesz aki teleszüli! Magyar gyerekeket kell nevelni, akik tudják mi a nemzet, mik a jogaik és hogyan tudja azokat érvényesíteni. Ebben nagyon nagy szerepe van az anyaországnak, és itt jönnek képbe a politikusok, akik szintén meg kell kapják ezt a nemzeti nevelést! A kisebbségi problémákat ki kell vinni nemzetközi színtérre! Ki kell kiáltani a világba! Igenis tudja meg az egész világ, hogy ez a nemzet, akit el akartak tiporni, még él és nem adja meg magát!

Magadat a politikai palettán hová sorolnád?

Úgy gondolom, ha az ember politikával akar foglalkozni kisebbségiként egy olyan országban amely Európa közepén még a huszadik század végén is háborúzott, olyan “többségi” nemzettel körülvéve aki legszívesebben még mindig háborúzna, és nem csak megélhetési politikus akar lenni, akkor nem marad más választása, mint hogy szélső-jobboldali legyen. Igen szélső-jobb, mert ebben az országban, sőt sajnos ebben a nemzetben Harcos pólót viselni, a Hatvannégy Vármegye rendezvényein részt venni, annak számít. Szélső-jobboldalinak. Egy gondolat erejéig visszatérve itt a nevelésre: Kérdem én, Németországban, Franciaországban nemzeti érzelmeket kifejező pólót viselni, a nemzeti válogatott mezét viselni szélső jobb? Hát nem. Nekik ez természetes. Nekünk mért nem az?

Szerinted miért érdemes pont az általad képviselt pártra szavaznia az embereknek?

Elveimhez mindig hű voltam, vagyok és leszek. Ennek alapja az, hogy számomra Magyarország is csak egy van és az a történelmi NAGY MAGYARORSZÁG. Így van ez a politikában is. Pártban is csak az egy, történelmi nagy magyar pártot tartom legitimnek, vagyis a VMDK-t. Pártok alakultak, süllyedtek el, és még süllyedni is fognak. Nagy részüket a mindenkori szerb hatalom hozta létre, hogy a magyarságot szétverje, el lehetetlenítse. Mi a VMDK-ban megmaradtunk annak, amik voltunk. Nem megélhetés politikusok, kik a nemzet érdekeit és nem a saját egyéni érdekeinket tartjuk szem előtt. Nehéz ez az út. Nehezebb, mint leülni olyan pártokkal tárgyalni, melyek vezetőinek kezéhez vér tapad. Nehezebb, mint lepaktálni a többségi nemzette és simán szétosztani a pozíciókat és a szemétbe dobni minden megállapodást, de ez nem a mi utunk. A mi utunk az, mely a megmaradásunkat szolgálja magyarként itt a Délvidéken.

 

Forrás:

Zsoltai István

http://magyarazat.info/2010/11/a-delvideki-magyar-partok-fiataljait-kerdeztuk/

 

* FIGYELKBE AJANLJUK *

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates