2010. július 16.

Nyilatkozatot az 1944/45-ös kivégzések elítéléséről

.........„Tíz vajdasági magyar civil szervezet és három magyar párt január végén nyílt levében kérte fel Pásztor Bálintot, a Szerbiai Képviselőház kisebbségi frakciójának vezetőjét, hogy kezdeményezze a 65 évvel ezelőtti magyarellenes megtorlások parlamenti elítélését, amit a képviselő úr simán elutasított” – olvasható kilenc civil szervezet, valamint a VMDK, a VMDP és az MPSZ tegnapi közös felhívásában, amelynek apropójául Boris Tadić államfő július 11-i, potočariban tett látogatása szolgált, ahol Szerbia elnöke immár második alkalommal helyezett el koszorút a srebrenicai áldozatok emlékhelyén.

.........„1944/45-ben Vajdaságban több tízezer magyart embertelenül megkínoztak, majd kivégeztek. Száraz, de fájdalmas tény, hogy Szerbia és Magyarország elnökei négyszeri meghívás ellenére sem jelentek meg az áldozatokról való halottak napi megemlékezéseken.

.........A történelmi igazságtétel és a két nép megbékélése, valamint a hozzátartozók megnyugvása megköveteli annak beismerését, hogy Vajdaságban is népirtás történt. Eljött az ideje, hogy a politikai viszonyok ilyen irányban változzanak.

........Alulírottak felkérik a Vajdasági Magyar Szövetséget, a Magyar Remény Mozgalmat, a Magyar Nemzeti Tanácsot, a civil szervezeteket és magánszemélyeket, hogy támogassák egy olyan nyilatkozat elfogadását a szerbiai parlamentben, amely elítéli az 1944/45-ös kivégzéseket, eltörli a vajdasági magyarokra kimondott kollektív bűnösséget, biztosítja az áldozatokról való méltó megemlékezés jogát, és a hozzátartozók kárpótlását” – áll többek között a Papp Ferenc, mgr. Bozóki Antal, Matuska Márton, Nagy Margit, Margit Zoltán, Matuska Mária, Kiss Igor, Kovács László, Ágoston András, Tari István és Rácz Szabó László által aláírt felhívásban.

Forrás:

Magyar Szó

http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-07-16_Nyilatkozatot_az_1944_45-os_kivegzesek_eliteleserol.xhtml

 

 

* FIGYELKBE AJANLJUK *

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates