2010. augusztus 31. [21:34] - Vajdaság Ma


Mivé lett Jeges Zoltán ígérete?
Egy nappal az iskolakezdés előtt úgy tűnik, megszűnik egy-egy magyar tagozat a nemesmiliticsi és a doroszlói általános iskolákban

A nemesmiliticsi és a doroszlói általános iskolák igazgatóit a szerbiai oktatási minisztérium ma - egy nappal az iskolakezdés előtt – telefonon arról értesítette, hogy az alsós, négy osztályos magyar tagozatokon egy-egy osztályt meg kell szüntetniük. Így történt ez annak ellenére, hogy egy nappal korábban még mást ígért Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár, aki a Duna TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy Szabadkán Újvidéken és Nagyikindán első osztályok szűnnek meg. A többi azonban „megmaradt, hiszen a kis létszámú osztályok kivédése volt a cél. A tavalyi évhez viszonyítva egyetlen egy szórvány faluban működő iskola nem változtatta meg státusát. Mindenütt megnyílik a magyar oktatás, és sehol sem lesznek új összevont tagozatok”. A tartományi oktatási titkár nyilatkozatát a Vajdaság Ma is átvette. A legfrissebb fejleményekről Horváth Ódry Márta magyar nyelv és irodalom szakos tanár, a VMDK nyugat-bácskai körzeti szervezetének az elnöke tájékoztatta szerkesztőségünket.

- A nemesmiliticsi iskola igazgatónője hívott fel és értesített arról, hogy néhány perccel korábban a szerbiai oktatási minisztériumból jelezték nekik, olyan utasítás érkezett a tartománytól, hogy az eddig meglévő négy magyar nyelven működő alsó osztály helyett csak három indulhat holnaptól. Egy osztályt tehát meg kell szüntetniük, tehát össze kell vonniuk egy másik osztállyal. Az utasítás értelmében maguknak kell eldönteniük, hogy melyik két osztályt vonják össze. Tény, hogy kevés a gyerek a négy osztályban, de eddig minden évben külön kérvényezték az első osztályok beindulását, tehát minden osztályra, így a most induló első osztályra is megkapták a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi oktatási titkárság támogatását. A hír a derült égből érkező menykő csapásként érte egy nappal az iskolakezdés előtt a nemesmiliticsi iskolát.

- De nem csak a nemesmiliticsi, hanem a doroszlói iskolát is…

- Így van. Ugyanez az utasítást kapták meg a doroszlói általános iskolában is, ahol holnaptól ugyancsak három osztály indulhat az eddigi négy helyett.

- A tanítók már készültek az első órákra, amikor megcsörrent a telefon. Mit lehet most tenni egy ilyen, utolsó pillanatban érkezett döntést követően? Mitől függ most, hogy ki kerül az utcára?

- Nagyon érdekes ez a döntés. Ha Jeges Zoltán oktatási titkár úr minapi nyilatkozatát elolvassuk a Vajdaság Ma honlapján, akkor abból az derül ki, hogy az általa említett szabadkai, kikindai és újvidéki esetek kivételével mindenütt megnyílik a magyar tagozat, sehol sem lesznek összevont tagozatok. Ezek szerint Nemesmiliticsen és Doroszlón is meg kellene, hogy maradjanak a magyar tagozatok. Sajnos a mai telefonhívással nem igazán lehet mit kezdeni. Nagy a zűrzavar az iskolákban. Holnap indul a tanítás, az igazgatók azt sem tudják, hogy melyik két osztályt kellene összevonni, mert erre semmiféle utasítást nem kaptak. Nagy a fejetlenség. Nem tudom, hogy ezt ki döntötte el, kinek a mulasztása, hogy itt, ezekben a kis falvakban, ahol az iskola a megtartó erő és a magyarságnak az egyik lételeme az oktatás, most egy tollvonással hirtelen egy-egy osztályt bezárjanak.

- Ön, mint tapasztalt pedagógus, mit tud tenni ebben a helyzetben, azon túlmenően, hogy tájékoztatja a nyilvánosságot?

- Nem nyugszunk bele a történtekbe. A köztársasági oktatási minisztérium illetékes osztályvezetőjével konzultáltam. Ő azonnal felhívta a tartományi oktatási titkárságot. Annál is inkább, mert tegnap együtt voltak Jeges Zoltán tartományi oktatási titkár úrral a belgrádi oktatási miniszternél. Ő arra kérte a tartományi titkárságot, hogy továbbítsák a két iskola kérését Belgrád irányába, hogy mégis csak megindulhasson a magyar nyelvű oktatás mind a négy osztályban.

- Annak idején, amíg Koszovó területén Belgrád irányította a közigazgatást, akár egy diák is elegendő volt ahhoz, hogy osztályt nyissanak…

- Ezt mindannyian tudjuk. A legfájóbb azonban az, hogy úgy tűnik, hogy sem a Magyar Nemzeti Tanács, sem a vajdasági kormány oktatási titkársága nem állt ki az itteni magyar iskolák érdekében. A mellékelt ábra ezt igazolja. Mindenképpen az kell, hogy legyen a célunk, hogy ezekben a kis falvakban megőrizzük a magyar tagozatokat. Itt az iskolabusz-program sem segít, ugyanis, ha ezeket a kis létszámú tagozatokat megszüntetik, és arra próbálják rávenni a szülőket, hogy utaztassák a gyerekeket már első osztályos koruktól kezdve Zomborba, akkor a szülők közül sokan inkább szerb tagozatra íratják be gyereküket, és ez az itteni magyar oktatás végét jelenti.
Ternovácz István

Forrás:

http://vajdasagma.info/cikk.php?ar=tukor&id=3562

 

 

* FIGYELKBE AJANLJUK *

Design downloaded from Free Templates - your source for free web templates